Les biblioteques públiques i les biblioteques escolars: estat de la situació i línies de futur

Llueca, Ciro Les biblioteques públiques i les biblioteques escolars: estat de la situació i línies de futur. Item: revista de biblioteconomia i documentació, 2008, n. 48, pp. 31-48. [Journal article (Paginated)]

[img]
Preview
PDF
llueca_item_biblioteques_publiques.pdf

Download (641kB) | Preview

English abstract

Description of the situation of public and school libraries in Catalonia and trends of future. The Catalan public libraries are articulated in nets, but they are still far away to give full access to their full information trough a unique platform. From the point of view of offering services, it is necessary to modify the behaviors of stagnation in the rendering of librarian services, in favour of increasing the quality of the classical services and at the same time to promote new services according to the phenomenon of the attention economy. Public libraries are shown as tools of integration of diverse public, and also as democratic impulse in all the spheres of the society. It is analyzed the present, necessarily gray, and the possible future of school libraries in Catalonia. Public and school libraries must help the new generations to becoming autonomous in the use of the information.

Spanish abstract

Panorámica de las bibliotecas públicas y de las bibliotecas escolares en Cataluña y tendencias de futuro. Las bibliotecas públicas catalanas se articulan en redes pero aún están lejos de articular una única plataforma de acceso a toda la información que contienen. Por lo que respecta a la oferta de servicios, se reflexiona sobre la necesidad de modificar las conductas de estancamiento en la prestación de servicios bibliotecarios, en favor de aumentar el nivel de servicios clásicos, a la vez que se impulsan servicios nuevos de acuerdo con el fenómeno de la economía de la atención. Se presentan las bibliotecas públicas como herramientas de integración de públicos diversos y también de impulso democrático en todas las esferas de la sociedad. Se analiza el presente, necesariamente gris, y el posible futuro de las bibliotecas escolares en Cataluña. Las bibliotecas públicas y las escolares deben ayudar a las generaciones futuras a convertirse en personas autónomas en el uso de la información. [Català abstract] Panoràmica de les biblioteques públiques i les biblioteques escolars a Catalunya i tendències de futur. Les biblioteques públiques catalanes s’articulen en xarxes però són encara a distància d’articular una única plataforma d’accés a tota la informació que contenen. Pel que fa a l’oferta de serveis, es reflexiona sobre la necessitat de modificar les conductes d’estancament en la prestació de serveis bibliotecaris, en favor d’augmentar el nivell dels serveis clàssics, alhora que se n’impulsen de nous, d’acord amb el fenomen de l’economia de l’atenció. Es presenten les biblioteques públiques com a eines d’integració dels públics diversos, i també d’impuls democràtic en totes les esferes de la societat. S’analitza el present, necessàriament gris, i el futur possible de les biblioteques escolars a Catalunya. Les biblioteques públiques i les escolars han d’ajudar les generacions futures a esdevenir persones autònomes en l’ús de la informació.

Item type: Journal article (Paginated)
Keywords: Public libraries; school libraries; librarian cooperation; public information policies; information society. Bibliotecas públicas; bibliotecas escolares; cooperación bibliotecaria; políticas públicas de informacón; sociedad de la información Biblioteques públiques; biblioteques escolars; cooperació bibliotecària; polítiques públiques d’informació; societat de la informació.
Subjects: D. Libraries as physical collections. > DE. School libraries.
B. Information use and sociology of information > BD. Information society.
D. Libraries as physical collections. > DC. Public libraries.
Depositing user: Ciro Llueca
Date deposited: 13 Jun 2008
Last modified: 02 Oct 2014 12:11
URI: http://hdl.handle.net/10760/11747

References

AMORÓS, J.; ONTALBA, J.A.; PÉREZ-SALMERÓN, G. «La informació local o comunitària als serveis d'informació de les biblioteques públiques» [en línia]. BiD: textos universitaris de biblioteconomia i documentació, núm. 4 (2000). <http://www.ub.es/biblio/bid/04amoro1.htm>.

AMORÓS, J.; RUIPÉREZ, J.A.; PÉREZ-SALMERÓN, G. «La intervenció de la biblioteca pública a Catalunya en les polítiques locals d'informació» [en línia]. Item: revista de biblioteconomia i documentació, núm. 24 (1999), p. 35-60. <http://www.raco.cat/index.php/Item/article/view/22536/22370>.

ANGLADA, L. «El futur de les biblioteques i el bibliotecari del futur» [en línia]. Ítem: revista de biblioteconomia i documentació, núm. 13 (1993), p. 5-24. <http://www.raco.cat/index.php/Item/article/view/22428/22262>.

BAILAC, A. «La biblioteca pública des de la perspectiva d'una administració

local [en línia]: la Diputació de Barcelona». BiD: textos universitaris de biblioteconomia i documentació, núm. 4 (2000). <http://www.ub.es/biblio/bid/04bailac.htm>.

BAILAC, A. «Hem d'adaptar-nos a la realitat actual i preveure la futura» [en

línia]. Ítem: revista de biblioteconomia i documentació, núm. 37(2004), p. 47-60. <http://www.raco.cat/index.php/Item/article/view/22620/39367>.

BAILAC, A. «La biblioteca pública com a servei [en línia]: on som i què ens

falta». BiD: textos universitaris de biblioteconomia i documentació, núm. 14 (2005). <http://www2.ub.es/bid/consulta_articulos.php?fichero=14bailac.htm>.

BATLLÓ, M. I.; COMALAT, M. «Les biblioteques escolars en el sistema de lectura pública de Catalunya» [en línia]. Item: revista de biblioteconomia i documentació, núm. 19 (1996), p. 26-32. <http://www.raco.cat/index.php/Item/article/view/22486/22320>.

BARÓ, M.; MAÑÀ, T. «Eppur si Muove, un decenni de biblioteques escolars» [en línia]. Item: revista de biblioteconomia i documentació, núm. 8 (1991), p. 24-30. <http://www.raco.cat/index.php/Item/article/view/22376/22210>

BARÓ, M.; MAÑÀ, T. «La biblioteca escolar: un sector desatès però dinàmic». [en línia] Anuari de biblioteconomia, documentació i informació: Bibliodoc 1999. Barcelona: Col·legi Oficial de Bibliotecaris-Documentalistes de Catalunya, 1999. p. 41-52. <http://www.raco.cat/index.php/Bibliodoc/article/view/16607/16448>.

BARÓ, M.; MAÑÀ, T. «Quinze anys de biblioteques escolars a Catalunya (1992-2007)

crònica d'una altra oportunitat perduda». Item: revista de biblioteconomia

i documentació, núm. 46 (2007), p. 53-65.

BRAVO, P. A. (2008). «Els immigrants a les biblioteques públiques de L’H» [en línia]. Biblioteca pública i immigració (L’Hospitalet, gener de 2008). <http://www.cobdc.org/aldia/pdf/jornadabpi_2.pdf>.

CATALUNYA. Llei de 24 d’abril de 1981, de biblioteques de Catalunya. <http://ca.wikisource.org/wiki/Llei_de_biblioteques_de_Catalunya_1981>.

CATALUNYA. Llei 4/1993, de 18 de març, del sistema bibliotecari de Catalunya. <http://www.mcrit.com/peccat/documents/normativa/llei_4_1993_biblioteques.pdf>.

CATALUNYA. Resolució CLT/2142/2003, de 7 de juliol, per la qual es dóna publicitat a l'Acord del Govern de 23 de juny de 2003, d'aprovació del Mapa de la Lectura Pública de Catalunya. <http://www.gencat.net/diari/3926/03184151.htm>.

CATALUNYA. Acord per a la millora i modernització del Sistema Bibliotecari de Catalunya en el període 2004-07, aprovat pel Govern de la Generalitat de Catalunya el 20 de Juliol de 2004. <http://www20.gencat.cat/docs/Biblioteques/Tematic/Documents/Arxiu/acordmillora.pdf>.

COMALAT, M.; REYES, L. «Al voltant del servei bibliotecari a zones rurals [en línia]: tres oportunitats de canvi». Item: revista de biblioteconomia i documentació, núm. 27(2000), p. 65-74. <http://www.raco.cat/index.php/Item/article/view/22551/22385>.

Directrius IFLA/UNESCO per a la biblioteca escolar. Barcelona: Departament d’Educació; Col·legi Oficial de Bibliotecaris-Documentalistes de Catalunya, 2005. <http://www.cobdc.org/publica/directrius/IFLA_escolar.pdf>.

DOMÍNGUEZ, M.R. Nuevas formas de organización y servicios en la biblioteca pública. Gijón: Trea, 1996.

FENOLL, C.; LLUECA, C. «Cinquanta idees per sorprendre des de la biblioteca pública». BiD: textos universitaris de biblioteconomia i documentació, núm. 17 (2006). <http://www2.ub.edu/bid/consulta_articulos.php?fichero=17fenol1.htm>.

GARCÍA, A. T. Sistemas bibliotecarios: análisis conceptual y estructural. Gijón: Trea (2005).

GIMENO, J.; LÓPEZ, P.; MORILLO, M. J. De volcanes llena: biblioteca y compromiso social. Gijón: Trea 2007.

GÓMEZ, J. A. «Biblioteca e integración: de la extensión bibliotecaria a los procesos de inclusión social y digital». En: GIMENO, J.; LÓPEZ, P.; MORILLO, M. J. (2007). De volcanes llena: biblioteca y compromiso social. Gijón: Trea, 2007. p. 343-371.

LOZANO, R. La biblioteca pública del siglo XXI: atendiendo clientes, movilizando personas. Gijón: Trea, 2006.

Manifest de la UNESCO de la Biblioteca Pública [en línia]. Barcelona: Col·legi Oficial de Bibliotecaris-Documentalistes de Catalunya, 1994. <http://www.cobdc.org/publica/manifest_unesco/index.html>.

MAYOL, C.; VENTURA, N. (2005). «La Xarxa de Biblioteques 1915-2004: una història que mira al futur». BiD: textos universitaris de biblioteconomia i documentació, núm. 14 (2005). <http://www2.ub.edu/bid/consulta_articulos.php?fichero=14mayol.htm>.

OMELLA, E.; PERMANYER, J.; REYES, L. «Els plans municipals de biblioteques [en línia]: contextualització i situació a Catalunya». BiD: textos universitaris de biblioteconomia i documentació, núm. 8 (2002). <http://www.ub.es/biblio/bid/08omella.htm>.

PENNIMAN, W. D. «The library of tomorrow: a universal window serving independent problem solvers». Library Hi-Tech, issue 40 (1992), p. 23-26.

PÉREZ-SALMERÓN, G. «Qué nos falta a los bibliotecarios para conseguir comunicar con los políticos municipales? = What are we as librarians lacking, in order to be able to communicate with municipal politicians?» [en línia]. World Library and Information Congress: 69th IFLA General and Council. <http://www.ifla.org/IV/ifla69/papers/060s-Fontanals_Salmeron.pdf>.

PÉREZ-SALMERÓN, G. «La biblioteca digital de Catalunya, una aproximació des de la biblioteca pública». Bibliodoc: anuari de biblioteconomia, documentació i informació. Barcelona: Col·legi Oficial de Bibliotecaris-Documentalistes de Catalunya, 2006.

PORTÚS, M. D. «Les biblioteques públiques i el Mapa de la Lectura Pública» [en línia]. Item: revista de biblioteconomia i documentació, núm. 19 (1996), p. 21-25. <http://www.raco.cat/index.php/Item/article/view/22485/22319>.

RENEDO, C. «Els ciutadans i la societat la informació [en línia]: nous rols de la biblioteca pública». Item: revista de biblioteconomia i documentació, núm. 24 (1991), p. 90-98. <http://www.raco.cat/index.php/Item/article/view/22538/22372>.

REY, C.; RODRÍGUEZ, C. «Reflexions sobre la mesura de la qualitat en la biblioteca» [en línia]. Item: revista de biblioteconomia i documentació, núm. 32 (2002), p. 57-67. <http://www.raco.cat/index.php/Item/article/view/22583/22417>.

REYES, L. «La biblioteca viva [en línia]: biblioteca o biobiblioteca». Item: revista de biblioteconomia i documentació, núm. 41 (2005), p. 77-83. <http://www.raco.cat/index.php/Item/article/view/40869/68119>.

RODRÍGUEZ, C. «Catalunya o la república de les biblioteques: de l'estat natural de la cooperació». Item: revista de biblioteconomia i documentació, núm. 46 (2007), p. 7-33.


Downloads

Downloads per month over past year

Actions (login required)

View Item View Item