Ο Ρόλος των Βιβλιοθηκών στην Εκπαίδευση των ΑμεΑ: Ελληνική και Διεθνής Πραγματικότητα

Κουλικούρδη, Άννα Ο Ρόλος των Βιβλιοθηκών στην Εκπαίδευση των ΑμεΑ: Ελληνική και Διεθνής Πραγματικότητα., 2007 . In Ποιότητα Ζωής Προσώπων με Αναπηρία: Η Συμβολή της Εκπαίδευσης. Προβλήματα & Προοπτικές, Αθήνα (GR), 11-12 Μαϊου. (In Press) [Conference paper]

[img]
Preview
PDF
Ο_Ρόλος_των_Βιβλιοθηκών_στην_Εκπαίδευση_των_ΑμεΑ.pdf

Download (191kB) | Preview

English abstract

The purpose of this paper is to investigate the current library services for people with disabilities in Greece and their information seeking behavior and study both libraries’ and users’ perspective in this field. Furthermore, it reveals the results of a survey which was conducted by sending questionnaires to Greek libraries, including parameters such as: - availability of alternative format material - adaptive technologies - outreach services - accessible resources - accessibility policy - disability awareness training among the staff - the level of their library services, etc. After presenting the major findings of this research, this study outlines the international situation describing library services for people with disabilities in Europe, Asia, USA and Australia and some noticeable and paradox situations that have been reported in the library field (for example students that have abandoned their studies because their library has been totally inaccessible). Last but not least, this paper ends with a number of recommendations that might improve this situation.

Greek abstract

Οι υπηρεσίες της βιβλιοθήκης ενός εκπαιδευτικού ιδρύματος μπορούν να θεωρηθούν οι σημαντικότερες στο βαθμό που έχουν άμεση αλληλεπίδραση με την εκπαιδευτική διαδικασία των ΑμεΑ και διαδραματίζουν καταλυτικό ρόλο στις ζωές τους πολλαπλώς. Κάθε βιβλιοθήκη μπορεί να προσαρμόσει και να εμπλουτίσει τις υπηρεσίες της έτσι ώστε να απευθύνεται και να εξυπηρετεί ισότιμα τους χρήστες με αναπηρίες, να αναθεωρήσει την πολιτική, την κουλτούρα και την δομή της προκειμένου να αγκαλιάσει τα ΑμεΑ, να οργανώσει εκ νέου υπηρεσίες που να ενθαρρύνουν και να ευνοούν τη χρήση της και να υιοθετήσει υποστηρικτικές τεχνολογίες για την επίτευξη της ισότιμης πρόσβασης για όλους. Στην παρούσα εισήγηση θα παρουσιαστούν τα αποτελέσματα έρευνας με ερωτηματολόγια που εστάλησαν σε ελληνικές βιβλιοθήκες. Στην έρευνα αυτή εξετάζονται οι κάτωθι παράμετροι οι οποίες απεικονίζουν την ελληνική πραγματικότητα: - Ο ρυθμός χρήσης των ελληνικών βιβλιοθηκών από χρήστες με αναπηρίες τα τελευταία χρόνια - Κατά πόσο οι ελληνικές βιβλιοθήκες πλαισιώνονται με εκπαιδευμένο προσωπικό, με κατάρτιση επί των αναπηριών; - Αν αυτές προσαρμόζουν τις υπηρεσίες τους (π.χ. διαφορετικές περίοδοι δανεισμού για ΑμεΑ, εξαιρέσεις από πρόστιμα) και ποιες είναι οι πιο συχνά συναντώμενες προδιαγραφές προσβασιμότητας που πληρούν; - Τι εμπόδια αντιμετωπίζουν τα ΑμεΑ μέσα στις βιβλιοθήκες; - Αν οι βιβλιοθήκες διαθέτουν πολιτική η οποία να προβλέπει και να συμπεριλαμβάνει τα ΑμεΑ; - Διαθέτουν συλλογές και υλικό εναλλακτικής-προσβάσιμης μορφής (π.χ. βιβλία μπράιγ, ομιλούντα βιβλία, κ.ά.); - Παρέχουν υποστηρικτικές τεχνολογίες και τεχνολογικά μέσα που να εγγυώνται την πρόσβαση των ΑμεΑ και σε τι βαθμό; - Διαθέτουν εναλλακτικές μεθόδους διανομής υπηρεσιών π.χ. προγράμματα για άτομα με αναπηρίες καθηλωμένα στο σπίτι; - Ποιες είναι οι πηγές χρηματοδότησης των ειδικών υπηρεσιών και του απαραίτητου εξοπλισμού για ΑμεΑ; - Πόσο προσβάσιμες είναι οι ιστοσελίδες των ελληνικών βιβλιοθηκών; Κατόπιν παρουσίασης της ελληνικής πραγματικότητας, θα γίνει μια σύντομη αντιπαραβολή με τη διεθνή περιγράφοντας τις υπηρεσίες πληροφόρησης για ΑμεΑ σε Ευρώπη, Ασία, ΗΠΑ και Αυστραλία και δίνοντας μια πλήρη εικόνα για τη σχέση των βιβλιοθηκών και των χρηστών τους με αναπηρίες. Τέλος, κατόπιν μελέτης της διεθνούς βιβλιογραφίας θα αναφερθούν χαρακτηριστικά παραδείγματα που έχουν διαδραματιστεί μέσα στο χώρο των βιβλιοθηκών και τονίζουν πόσο οι απροσπέλαστες βιβλιοθήκες μπορούν να σταθούν εμπόδιο στην εκπαίδευση των ΑμεΑ (π.χ. φοιτητές που εγκατέλειψαν τις σπουδές τους επειδή η βιβλιοθήκη τους δεν διέθετε κανένα βιβλίο σε προσβάσιμη μορφή, κ.ά.) και θα δοθούν κάποιες βασικές συστάσεις-προτάσεις προς τις βιβλιοθήκες προκειμένου να ενισχύσουν την εκπαιδευτική διαδικασία.

Item type: Conference paper
Keywords: Άτομα με Αναπηρίες; βιβλιοθήκες, διεθνής πραγματικότητα, Disabled persons, libraries, international reality
Subjects: C. Users, literacy and reading.
Depositing user: Anna Koulikourdi
Date deposited: 08 Oct 2007
Last modified: 02 Oct 2014 12:09
URI: http://hdl.handle.net/10760/10479

Downloads

Downloads per month over past year

Actions (login required)

View Item View Item