Úvod k využití Právních informačních systémů v akademických činnostech VŠKV, o.p.s.

Končel, Pavel Úvod k využití Právních informačních systémů v akademických činnostech VŠKV, o.p.s., 2012 . In Economy and Law: International Conference, Karlovy Vary (Czech Republic), 18th March 2011. (Unpublished) [Presentation]

[img]
Preview
PDF
Koncel_EconLawConf_2011.pdf

Download (2MB) | Preview

English abstract

The aim of the study program of the VSKV is to educate specialists for particular administrative-legal professions, for which the main working aim is orientation in the legal code and ability to apply particular segments of public or private law. In the course of studying the future graduates get knowledge and abilities not only in the field of law but also in the field of work with modern information technologies and information systems. Legal Information Systems (LIS) that are installed and run in VSKV, o.p.s. serve the students and all academics for basic orientation in the legal environment. The installed LIS are therefore used for teaching basic knowledge within work with LIS for future orientation of students in practice in public administration or in legal branches and also, they are used by the school academics and employees for preparation of the classes of specialist subjects and for their own scientific and pedagogical activities. The Introduction to the Use of LIS in Academic Activities of the VSKV, o.p.s. deals with the description of using LIS at school. It also show LIS as a necessary tool to increase a level of information literacy of students, and also as a necessary tool for a scientific and pedagogical activities of the academics.

Czech abstract

Cílem studijního programu VŠKV je vychovávat odborníky pro konkrétní administrativně-právní profese, pro něž je orientace v právním řádu a schopnost aplikace konkrétních segmentů veřejného nebo soukromého práva hlavní pracovní náplní. V průběhu studia získávají budoucí absolventi znalosti a dovednosti nejen v oblasti práva, ale rovněž i v oblasti práce s moderními informačními technologiemi a informačními systémy. Pro základní orientaci v právním prostředí slouží studentům a všem akademickým pracovníkům právní informační systémy (PIS), které jsou na VŠKV, o.p.s. instalovány a provozovány. Instalované PIS jsou tedy využívány jednak k výuce základních znalostí při práci s PIS pro budoucí orientaci studentů v praxi, ať již ve veřejné správě nebo v právních oborech a dále jsou využívány akademickými pracovníky a zaměstnanci školy k přípravě výuky odborných předmětů a pro vlastní vědeckou a pedagogickou činnost. Úvod k využití PIS v akademických činnostech VŠKV, o.p.s. se zabývá popisem využívání PIS na škole. Dále nastiňuje i pohled na PIS jako na nezbytný nástroj pro zvyšování úrovně informační gramotnosti pro studenty, a také jako na nezbytný nástroj pro vědeckou a pedagogickou činnost akademických pracovníků.

Item type: Presentation
Keywords: Information systems, law, legal information, college, classes, pedagogy, information literacy, information retrieval, Informační systémy, právo, právní informace, vysoká škola, výuka, pedagogika, informační gramotnost, vyhledávání informací
Subjects: A. Theoretical and general aspects of libraries and information. > AA. Library and information science as a field.
B. Information use and sociology of information > BZ. None of these, but in this section.
Depositing user: Pavel Končel
Date deposited: 08 Mar 2012
Last modified: 02 Oct 2014 12:21
URI: http://hdl.handle.net/10760/16713

References

DOSTÁL, J. Informační a počítačová gramotnost – klíčové pojmy informační výchovy. In Infotech 2007 – moderní informační a komunikační technologie ve vzdělávání. Olomouc: Votobia, 2007. s. 60–65. ISBN 978-80-7220-301-7.

Odborná komise pro informační vzdělávání a informační gramotnost. Jak rozumíme informační gramotnosti [on-line]. Aktualizováno: 16. 11. 2010, [cit. 2011-10-14]. Dostupné z: <http://www.ivig.cz/informacni-gramotnost.html>.

Metodický portál RVP. Gramotnosti [on-line]. Aktualizováno: 9. 8. 2011, [cit. 2011-10-10]. Dostupné z: <http://wiki.rvp.cz/Knihovna/1.Pedagogicky_lexikon/G/Gramotnost>.

ŠLAPÁK Ondřej. Data, informace, znalosti. VŠE, Katedra informačních technologií. In Electronic Journal for Philosophy, 2003. ISSN 1211-0442.

ŠAVELKA Jaromír, MYŠKA Matěj, PTAŠNIK Adam, SPÁČILOVÁ Danuše. Právní informační systémy. Tribun EU. 2011. ISBN 978-80-7399-252-1.

Fakulta informatiky Masarykovy univerzity. Obsah a postavení předmětu Právní informatika [online]. Změněno dne 1. 10. 2004. [citováno 2010-09-12]. Dostupné z: <http://www.fi.muni.cz/~smid/bibs-BALBM.html>.

Vysoká škola Karlovy Vary. O škole [online]. Karlovy Vary 2010. Dostupné z: <http://www.vskv.cz>.

Epsilon Delta, s.r.o. O LEXGALAXY – právní informační systém [online]. Praha: 2005. Dostupné z: <http://www.lexgalaxy.cz>.

Wolters Kluwer ČR, a. s. Systém ASPI [online]. Praha 2010, Dostupné z: <http://www.systemaspi.cz>.

ATLAS consulting spol. s r.o. CODEXIS® ADVOKACIE [online]. Dostupné z: <http://www.codexisadvokacie.cz>.

Nakladatelství C. H. Beck. Beck-online – právní informační systém [online]. ©2011. Dostupné z: <http://www.beck-online.cz/>.

ČSKI. Koncept počítačové gramotnosti ECDL [on-line]. ©1999–2011. Dostupné z: <http://www.ecdl.cz/o_projektu.php>.


Downloads

Downloads per month over past year

Actions (login required)

View Item View Item