La promoció de la lectura a l'escola

Díaz-Plaja, Ana and Cosials, Àlex . La promoció de la lectura a l'escola., 2012 In: Anuari de l’Observatori de Biblioteques, Llibres i Lectura 2012. Observatori de Biblioteques, Llibres i Lectura. Universitat de Barcelona., pp. 142-151. [Book chapter]

[img]
Preview
Text
OBLL_2012_Cosials_Diaz-Plaja.pdf

Download (775kB) | Preview

English abstract

This chapter reviews various initiatives carried out by schools in 2010-2011 to improve reading skills. We establish some of the concerns and interests in the educational community as a result of new curriculums, a focus on skills, the PISA reports and other indicators. Of particular note are: the progressive implementation of school reading plans (PLEC in Catalan), the efforts of the Catalan Ministry of Education, through well-established projects such as El Gust per la Lectura (Enjoyment of Reading) or the Puntedu School Library Programme, and the creation of new initiatives such as L’Impuls de la lectura (Reading Promotion). In addition, we describe research carried out in the university environment and journal publications on the development of reading in the classroom. We also provide information on associations and foundations and even examples of the personal initiatives of some teachers who aim to boost students’ and teachers’ enthusiasm for reading.

Catalan abstract

Aquest capítol revisa les diverses iniciatives que s’han dut a terme en el bienni 2010-2011 des de les escoles per millorar la competència lectora. Sense ànim d’exhaustivitat, mirem de constatar la preocupació i l’interès que la comunitat educativa ha generat a partir dels nous currículums i l’enfocament competencial, els informes PISA i altres indicadors. Destaca la implementació progressiva dels PLEC (plans de lectura de centre), la preocupació del Departament d’Ensenyament a través de projectes veterans com ara El Gust per la Lectura o el Programa de Biblioteca Escolar «Puntedu», així com la creació de noves iniciatives, per exemple, l’Impuls de la lectura. Així mateix, presentem les investigacions fetes des de l’àmbit universitari i les publicacions de revistes especialitzades sobre el desenvolupament de la lectura a les aules. També donem raó de les activitats d’associacions i fundacions, i fins i tot exemples d’iniciatives personals de docents que persegueixen la implicació d’alumnes i professors en l’entusiasme lector a l’escola.

Spanish abstract

Este capítulo revisa las diversas iniciativas que se han llevado a cabo en el bienio 2010-2011 desde las escuelas para mejorar la competencia lectora. Sin ánimo de exhaustividad, tratamos de constatar la preocupación y el interés que la comunidad educativa ha generado a partir de los nuevos currículos y el enfoque competencial, los informes PISA y otros indicadores. Destaca la implementación progresiva de los PLEC (planes de lectura de centro), la preocupación del Departament d’Ensenyament a través de proyectos veteranos como El Gust per la lectura o el Programa de Biblioteca Escolar «Puntedu», así como la creación de nuevas iniciativas, por ejemplo , el Impuls de la lectura. Asimismo, presentamos las investigaciones realizadas desde el ámbito universitario y las publicaciones de revistas especializadas sobre el desarrollo de la lectura en las aulas. También damos razón de las actividades de asociaciones y fundaciones, e incluso ejemplos de iniciativas personales de docentes que persiguen la implicación de alumnos y profesores en el entusiasmo lector en la escuela.

Item type: Book chapter
Keywords: Promoció de la lectura, escoles, biblioteques escolars, promoción de la lectura, escuelas, bibliotecas escolares, reading promotion, schools, school libraries
Subjects: C. Users, literacy and reading. > CE. Literacy.
C. Users, literacy and reading. > CF. Reading and story telling.
D. Libraries as physical collections. > DE. School libraries.
Depositing user: Àlex Cosials
Date deposited: 07 Feb 2013 15:19
Last modified: 02 Oct 2014 12:25
URI: http://hdl.handle.net/10760/18508

References

Ferrer, Ferran (director); Castejón, Alba; Castel, José Luis; Zancajo, Adrià (2011). PISA 2009: avaluació de les desigualtats educatives a Catalunya. Barcelona: Fundació Jaume Bofill. (Polítiques, núm. 74).

Generalitat de Catalunya. Pla nacional de lectura (2012-2016): dossier de premsa (2011). <http://www20.gencat.cat/docs/CulturaDepartament/ICIC/Documents/Arxiu%20ICIC/Dossier%20de%20premsa%20Pla%20Foment%20Lectura.pdf>.

Generalitat de Catalunya. Departament d’Ensenyament (2011). Impuls de la lectura. <http://www20.gencat.cat/portal/site/ensenyament/menuitem.75e1c94eb5dd9e184ed22010b0c0e1a0/?vgnextoid=88c5b5bb8fee3310VgnVCM1000008d0c1e0aRCRD&vgnextchannel=88c5b5bb8fee3310VgnVCM1000008d0c1e0aRCRD&vgnextfmt=default>.

Generalitat de Catalunya. Departament d’Ensenyament (2004). Programa de Biblioteca Escolar «Puntedu». <http://www.xtec.cat/web/projectes/biblioteca/>.


Downloads

Downloads per month over past year

Actions (login required)

View Item View Item