İstanbul’daki Kültür ve Turizm Bakanlığına Bağlı Halk ve Çocuk Kütüphanelerinin İç ve Dış Mekân Açısından İncelenmesi

Saydam, Varol and Sağlık, Özhan İstanbul’daki Kültür ve Turizm Bakanlığına Bağlı Halk ve Çocuk Kütüphanelerinin İç ve Dış Mekân Açısından İncelenmesi. Milli Eğitim Dergisi, 2015, vol. 208, n. 44, pp. 61-75. [Journal article (Paginated)]

[thumbnail of 208.pdf]
Preview
Text
208.pdf - Published version
Available under License Creative Commons Attribution Non-commercial No Derivatives.

Download (6MB) | Preview

English abstract

Libraries take a place in the community memory as the all spaces. Awareness and perception of the library institution in the community memory have been developping positively due to the libraries' increased and diversifying services provided its users. It has known that compared to past attention to libraries is increasing. Current state has been to necessitate the institutions towards their vision and mission.to set up libraries which serve for the benefit of its users. It has been required for these established libraries to fulfill users needs correctly and completely five basic ingredients of libraries (budget, personnel, user, collection and space) assembled rightly. In this study, the "space" one of the basic ingredient for libraries has been examined. To evaluate public and children libraries affiliated with Ministry of Culture and Tourism in Istanbul according to ISO 11219 "Standart of Qualitative Conditions and Basic Statistics for Library buildings - Space, function and design", "2012 Public Libraries Regulation" and "2004 IFLA Public Library Service: IFLA/UNESCO Guidelines for Development", to determine present condition and to propose solutions for the problems have been aimed in the study.

Turkish abstract

Her mekânda olduğu gibi kütüphaneler de toplumların belleğinde bir yer edinir. Toplum belleğindeki kütüphane kurumunun farkındalığı ve algısı kütüphanelerin son dönemde artan ve çeşitlenen hizmetleriyle kullanıcılarına sunduğu olanaklardan dolayı olumlu yönde gelişmektedir. Son yıllarda eskiye oranla kütüphanelere olan ilginin arttığı bilinmektedir. Bu durum, kurumların vizyon ve misyonları doğrultusunda kullanıcı yararına faaliyetlerini gerçekleştiren kütüphaneler oluşturmalarını zorunlu kılmaktadır. Oluşturulan bu kütüphanelerin, kullanıcı ihtiyaçlarını doğru ve eksiksiz bir şekilde karşılayabilmesi için ise kütüphanenin 5 temel unsurunun (bütçe, personel, kullanıcı, derme ve mekân) uygun biçimde bir araya getirilmesi gerekmektedir. Bu çalışmada kütüphanenin temel unsurlarından biri olan "mekân" incelenecektir. Çalışmada Kültür ve Turizm Bakanlığına bağlı olan İstanbul'daki halk ve çocuk kütüphane binalarını "ISO 11219 Kütüphane Binaları Niteleyici Koşullar ve Temel İstatistikler Standardı - Mekân, İşlev ve Tasarım", "2012 Halk Kütüphaneleri Yönetmeliği" ve "2004 IFLA Halk Kütüphanesi Hizmeti: Gelişim İçin IFLA/UNESCO İlkeleri" temelinde değerlendirmek, mevcut duruma ilişkin saptamalar yapmak ve sorunların çözümüne ilişkin çeşitli önerilerde bulunmak amaçlanmaktadır.

Item type: Journal article (Paginated)
Keywords: kütüphane binaları, halk kütüphaneleri, çocuk kütüphaneleri, kütüphane bina standartları= library buildings, public libraries, children libraries, library building standards
Subjects: D. Libraries as physical collections. > DC. Public libraries.
K. Housing technologies.
Depositing user: Özhan Sağlık
Date deposited: 16 Jan 2018 10:43
Last modified: 16 Jan 2018 10:43
URI: http://hdl.handle.net/10760/28601

References

Dursun, B. ve Altay, A. (2013). "Trakya’daki İl Halk Kütüphanesi Binaları İçin Optimum Aydınlatma Tasarımı Önerileri", 3. Halk Kütüphaneciliği Sempozyumu, Bodrum.

Gürtürk, Sami (1965). "Halk Kütüphanelerinin Genel Durumu", Türk Kütüphaneciliği, 1965, 14, (1-2). ss. 26-35.

"Halk Kütüphaneleri Yönetmeliği", Resmî Gazete, S. 28170, tar. 11 Ocak 2012.

Hazırlar, Mehmet Ayhan (2004). Halk Kütüphaneleri'nde İç Mimari, Hacettepe Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, (Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi), Ankara.

http://www.ifla.org/files/assets/libraries-for-children-and-ya/publications/guidelines-for-childrens-libraries-services-tr.pdf, "Çocuk Kütüphanesi Hizmetleri için İlkeler", Bülent Yılmaz ve Selda Ekici, 25 Ağustos 2015.

http://www.istanbulkutup.gov.tr/?pnum=18&pt=B%C4%B0R%C4%B0MLER%C4%B0M%C4%B0Z, "Orhan Kemal İl Halk Kütüphanesi Web Sitesi", Kültür ve Turizm Bakanlığı Orhan Kemal İl Halk Kütüphanesi, 28 Ağustos 2015.

http://www.kygm.gov.tr/TR,3/kurulus-ve-gorevler.html, "Kütüphaneler ve Yayımlar Genel Müdürlüğü Kuruluş ve Görevleri", Kültür ve Turizm Bakanlığı, 7 Eylül 2015.

http://www.kygm.gov.tr/TR,9/istatistikler.html, "Kültür ve Turizm Bakanlığı Kütüphaneler ve Yayımlar Genel Müdürlüğü İstatistikler Web Sayfası, Kültür ve Turizm Bakanlığı, 7 Eylül 2015.

http://www.tuik.gov.tr/VeriTabanlari.do?ust_id=109&vt_id=28, "Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi Sonuçları", Türkiye Ulusal İstatistik Kurumu, 5 Eylül 2015.

http://www.tubaterim.gov.tr, "Türkçe Bilim Terimleri Sözlüğü Web Sitesi", Türkiye Bilimler Akademisi, 1 Eylül 2015.

International Organization for Standardization [ISO] (2012). Information and documentation: Qualitative conditions and basic statistics for library buildings - space, function and design. ISO, Geneva.

Küçükcan, B., Öztürk, A. (2006). "Kütüphane Binası Kullanıcıları Arasındaki İletişimde Binanın Rolü", I. Uluslararası Bilgi Hizmetleri Sempozyumu, Üstün, A., Konya, Ü. (Editör), Türk Kütüphaneciler Derneği İstanbul Şubesi, İstanbul, ss. 325-340.

Küçükcan, Berrin (2008). "Kütüphane Binaları: Deprem ve Diğer Afetlere Hazırlık", Bilgi ve Belge Araştırmaları, 1, (1), ss. 39-52.

Küçükcan, B. (2012). "Engelli Kullanıcılar Açısından Kütüphane Binaları ve Karşılaşılan Sorunlar", 3. Uluslararası Değişen Dünyada Bilgi Yönetimi Sempozyumu, Kurbanoğlu, S., Al, U., Erdoğan, P. L., Tonta, Y., Uçak, N. Ö. (Editör), Hacettepe Üniversitesi Bilgi ve Belge Yönetimi Bölümü, Ankara, ss. 161-168.

Onat, Zeynep (1989). Halk Kütüphanelerinin Mekânsal Organizasyonu, Hacettepe Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, (Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi), Ankara.

Öz, Zeynep Onat (1996). "Kütüphanelerin Mekânsal Organizasyonunda Kütüphanecinin Rolü", Türk Kütüphaneciliği, 1996, 10, (2), ss. 119-136.

Sağlamtunç, Tülin (1980). Ankara’da Halk Kütüphanesi Hizmeti, Ankara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, (Yayımlanmamış Doktora Tezi), Ankara.

Yener, Melahat Pınar (1991). Çağdaş Kütüphane Anlayışı ve İstanbul'daki Halk Kütüphaneleri, İstanbul Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, (Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi), İstanbul.

Yılmaz, Bülent (1995). Ankara’daki Halk Kütüphanesi Kullanımı: Sosyo–Ekonomik Çözümleme, Hacettepe Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, (Yayımlanmamış Doktora Tezi), Ankara.

Yılmaz, Bülent (2004). Halk Kütüphanesi Hizmeti: Gelişim için IFLA/UNESCO İlkeleri. Türk Kütüphaneciler Derneği İstanbul Şubesi, İstanbul.

Yılmaz, Bülent (2011). "Ankara’daki Halk Kütüphanesi Sistemi: Niceliksel Bir Analiz", Türk Kütüphaneciliği, 2011, 25, (1), ss. 35-54.

3. Halk Kütüphaneciliği Sempozyumu (2013), Hasan Sacit Keseroğlu, Sacit Arslantekin (Editör), Kültür ve Turizm Bakanlığı, Bodrum.


Downloads

Downloads per month over past year

Actions (login required)

View Item View Item