Okul Kütüphanelerinde Mekân Tasarımı = Place Designing in School Libraries

Küçükcan, Berrin Okul Kütüphanelerinde Mekân Tasarımı = Place Designing in School Libraries. Milli Eğitim Dergisi, 2015, n. 208, pp. 218-233. [Journal article (Paginated)]

[img]
Preview
Text
Okul_Kutuphanelerinde_Mekan_Tasarimi_2015.pdf - Published version

Download (700kB) | Preview

English abstract

The space is the one of the major contents of a library which is an impor- tant part of the school education, and is an indispensable support of education programmes. Although the informative resources are in the form of electronical media, and are computerized in these days, some special spaces are required to collect, store and open to the user’s access those of electronical and computeri- zed resources as well as the other conventional printed materials. The absence of library spaces in most of the schools or transforming those of library spaces into classrooms because of the necessity, or lack of meeting library requirements led the researcher to deal with this subject. The aims of this research are to turn attention to the characteristics of those of library spaces, and to examine the design and production principles of those of spaces from the librarian’s point of view. Therefore, in the first part the importance of the spaces in school libraries is defined; then in the second part the requirements to design and production of those of spaces is examined; and finally the findings and recommendations are determined.

Turkish abstract

Okulda verilen eğitiminin önemli bir parçası ve ders programlarının ayrılmaz destekleyicisi olan kütüphaneyi oluşturan unsurlardan biri de bina ve/veya mekândır. Bilgi kaynakları artık her ne kadar elektronik ortama taşınsalar da, gerek bu kaynakların, gerekse kütüphane dermesini oluşturan diğer geleneksel kaynakların toplanması, saklanması, kullanıcının hizmetine sunulmak üzere düzenlenmesi vb. işlemleri için bir mekân gereklidir. Okulların çoğunda kütüphane için ayrılan mekânların olmaması, olanların ise sınıfların yetmemesi durumunda sınıfa dönüştürülmesi ya da gereksinimleri tam olarak karşılayamaması, araştırmacıyı bu konu üzerinde çalışmaya yöneltmiştir. Bu çalışmanın amacı, okul kütüphanelerinin mekânsal özelliklerine dikkat çekmek ve bu alanların tasarım ve üretiminde nelere dikkat edilmesi gerektiğini kütüphane ve/veya bilgi hizmetleri açısından değerlendirmektir. Bunun için önce okul kütüphanelerinde mekânın önemi ele alınmış, daha sonra bu alanların tasarımı ve oluşturulması için gereken unsurlar incelenmiş ve sonuç kısmında da bazı saptamalar ve önerilerde bulunulmuştur.

Item type: Journal article (Paginated)
Keywords: Okul binaları, okul kütüphaneleri, kütüphane binaları, okul kütüphaneleri tasarımı, öğretmen kütüphaneci, School buildings, school libraries, library buildings, library design in schools, librarian teacher
Subjects: A. Theoretical and general aspects of libraries and information.
A. Theoretical and general aspects of libraries and information. > AA. Library and information science as a field.
K. Housing technologies.
K. Housing technologies. > KB. Library, archive and museum buildings.
K. Housing technologies. > KC. Furniture.
K. Housing technologies. > KE. Architecture.
K. Housing technologies. > KF. Planning, Design, Removal.
Depositing user: Dr. Berrin Küçükcan
Date deposited: 07 Oct 2020 22:12
Last modified: 21 Dec 2020 12:14
URI: http://hdl.handle.net/10760/40526

References

Balanlı, Ayşe ve Öztürk, Ayşe (1995). “Yapı Biyolojisi: Kavram ve Kapsam”, Sağlıklı Kentler ve İnşaat Mühendisliği Sempozyumu, İnşaat Mühendisleri Odası İzmir Şubesi, İzmir.

Edwards, Brian and Fisher, Biddy (2002). Libraries and Learning Resource Centres, Architectural Press, Oxford.

Küçükcan, Berrin (2007). Üniversitelerde Kütüphane Binaları Kullanım Verimliliğinin Yapı Biyolojisi Açısından İncelenmesi, Türk Kütüphaneciler Derneği İstanbul Şubesi, İstanbul.

McCarty, Richard (1995). Designing Better Libraries: Selecting and Working with Building Professionals, Highsmith Press, Wisconsin.

http://mevzuat.meb.gov.tr/html/2590_0.html, “Milli Eğitim Bakanlığı Okul Kütüphaneleri Standart Yönergesi”, Kasım 2006.

http://mevzuat.meb.gov.tr/html/2529_0.html, “Milli Eğitim Bakanlığı Okul Kütüphaneleri Yönetmeliği”, 22 Ağustos 2001.

Neufert, Ernest (2008). Yapı Tasarım Bilgisi, Çağla Özaslan (çev. ed.), 35. baskıdan çeviri, 2. Türkçe baskı., Beta, İstanbul.

Öğrencilerin Okuma Düzeyleri (2007), M.E.B. Eğitimi Araştırma ve Geliştirme Dairesi Başkanlığı, Ankara.

Önal, H. İnci (2005), “Okul Kütüphanelerinde Derme Geliştirme: Politikalar ve Dermelerin Betimlenmesi”, Bilgi Dünyası, 6 (2): 193-218.

Physical Status: The Use and Interpretation of Anthropometry (Report of a WHO Expert Committee) (1995), World Health Organization, Geneva.

The Primary School Library Guidelines (2000). The Professional Practice Department of The Library Association, London.

RIBA Plan of Work 2013: Overview (2013), Dale Sinclair (Ed.), RIBA, London. Schultz-Jones, Barbara and Oberg, Dianne (Eds.) (2015). IFLA School Library Guidelines, 2nd rev. ed., IFLA, Den Haag.

Şahin, Abdullah, İşcan, Adem ve Maden, Sedat (2009). “İlköğretim Öğrencilerinin Okul Kütüphaneleri ve Sınıf Kitaplıklarını Kullanma Durumları (Erzurum İli Örneği)”, Atatürk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 13 (2): 183-196.

Time-Saver Standards for Architectural Design Data (1983), J. H. Callender (Ed.), 6th edition, McGraw-Hill, Singapore.

Time-Saver Standards for Architectural Design Data: The Reference of Architectural Fundamentals (1999), D.Watson, M. J. Crosbie and J. H. Callender (Eds.), 7th edition, McGraw-Hill, Singapore.

http://www.meb.gov.tr/z-kutuphaneler-dijital-dunyaya-baglaniyor/haber/8924/tr, “Z-Kütüphaneler Dijital Dünyaya Bağlanıyor”, 09.06.2015.


Downloads

Downloads per month over past year

Actions (login required)

View Item View Item