A fi sau a nu fi membru în asociațiile profesionale de specialitate - scurtă prezentare a Asociației pentru Știința și Tehnologia Informării (ASIS&T)

Dinu, Nicoleta-Roxana A fi sau a nu fi membru în asociațiile profesionale de specialitate - scurtă prezentare a Asociației pentru Știința și Tehnologia Informării (ASIS&T). Breviaria Bibliothecaria, 2021, n. 2. [Journal article (Unpaginated)]

[img]
Preview
Text
dinu_breviaria.pdf - Published version
Available under License Creative Commons Attribution.

Download (737kB) | Preview

English abstract

In the development of the profession, an important factor is the participation in training programs, professional meetings and membership in professional associations. Professional associations are considered a viable partner in setting standards, providing continuing education programs and promoting the role of the profession in society. This text is intended to be a stimulent for all professionals in library and information science, who already have experience in this field, but also for those who are now entering the library world, to join an association in Romania and / or abroad, to represent them and in which to contribute with ideas and initiatives, in order to strengthen our profession.

Romanian abstract

În dezvoltarea profesiei, un factor important îl constituie participarea la programe de instruire, la întâlniri profesionale și apartenența la asociațiile profesionale. Asociațiile profesionale sunt considerate un partener viabil în crearea de standarde, furnizarea de programe de educare continuă și în promovarea rolului profesiei în societate. Prezentul text se dorește a fi un îndemn pentru toți profesioniștii din ștințele informării și documentării, care au deja experiență în domeniu, dar și pentru cei care pășesc acum în universul biblioteconomic, de a adera la o asociație, din România și/sau de peste hotare, care să-i reprezinte și în cadrul căreia să contribuie cu idei și inițiative, în scopul consolidării propriei profesii.

Item type: Journal article (Unpaginated)
Keywords: Bibliotecă; Bibliotecar; Profesie; Asociație profesională; ASIS&T
Subjects: A. Theoretical and general aspects of libraries and information. > AA. Library and information science as a field.
G. Industry, profession and education. > GD. Organizations.
G. Industry, profession and education. > GI. Training.
Depositing user: Dr. Nicoleta-Roxana Dinu
Date deposited: 02 Apr 2021 09:57
Last modified: 02 Apr 2021 09:57
URI: http://hdl.handle.net/10760/41909

References

ASIS&T. Special Interest Group (SIG) Manual. 2020-2021. 22 p.

Developing Nations List

https://www.asist.org/membership/developing-nations-list

DINU, Nicoleta-Roxana.Tendinţe la nivel mondial în privinţa revistelor ştiinţifice [online]. În: Biblioteca: Revistă de bibliologie şi ştiinţa informării, nr. 12, 2018, p. 355-357.

http://eprints.rclis.org/33903/1/Biblioteca_12_2018_p.%20355-357.pdf

History of ASIS&T

https://www.asist.org/history-of-asist

ICA UNESCO. Section for Professional Associations. Guidelines for the Establishment of a Professional Association. 1995. 26 p.

https://www.ica.org/sites/default/files/SPA_1995_guidelines_establishment-of-a-professional-association_EN.pdf

JASIST - The Journal of the Association for Information Science and Technology.

https://asistdl.onlinelibrary.wiley.com/journal/23301643


Downloads

Downloads per month over past year

Actions (login required)

View Item View Item