Yapılandırılmış ve yapılandırılmamış öğrenme süreçlerinde blokzinciri teknolojisi

Bozkurt, Aras and Uçar, Hasan Yapılandırılmış ve yapılandırılmamış öğrenme süreçlerinde blokzinciri teknolojisi., 2018 . In Eğitimde FATİH Projesi Eğitim Teknolojileri Zirvesi 2018, Yenilik ve Eğitim Teknolojileri Genel Müdürlüğü (YEGİTEK), Ankara, 2-3 Kasım 2018. [Conference paper]

[img]
Preview
Text
Yapılandırılmış ve yapılandırılmamış öğrenme süreçlerinde blokzinciri teknolojisi.pdf

Download (447kB) | Preview

English abstract

Blockchain technology can be defined as a ledger based on distributed, online technologies. With the opportunities this technology offers; It can also be described as a new generation, global, decentralized infrastructure system or mechanism. In the context of this study, the use of blockchain technology in formal and informal learning processes and the opportunities and limitations that arise with blockchain technology are discussed. For this purpose, the findings obtained by reviewing the literature were synthesized. Blockchain technology, according to research findings, can be considered as an infrastructure technology with significant potential to safely record unstructured learning experiences that occur in online, distributed, multi-layered and heterogeneous learning environments. This creates a possible scenario that allows for quality assurance and accreditation not only in terms of recording these experiences, but also in linking learning experiences in structured and unstructured environments. In other words, blockchain is thought to be a technology that can eliminate the boundaries between structured and unstructured learning experiences and act as a bridge between relevant learning experiences. When evaluated in the context of this thought, it seems possible to record and document lifelong learning experiences from structured learning to unstructured learning with an inclusive and holistic perspective.

Turkish abstract

Blokzinciri teknolojisi dağıtık, çevrimiçi teknolojilere dayalı bir kayıt defteri olarak tanımlanabilir. Bu teknoloji sunduğu fırsatlarla; yeni nesil, küresel, merkezî olmayan bir altyapı sistemi veya mekanizması olarak da nitelendirilebilir. Bu çalışma bağlamında blokzinciri teknolojisinin yapılandırılmış (formal) ve yapılandırılmamış (informal) öğrenme süreçlerinde kullanımı ve blokzinciri teknolojisiyle ortaya çıkan fırsatlar ve sınırlılıklar ele alınmıştır. Bu amaç doğrultusunda alanyazın taraması yapılarak elde edilen bulguların sentezlenmiştir. Araştırma bulgularına göre blokzinciri; çevrimiçi, dağıtık, çoklu ve heterojen öğrenme ortamlarında meydana gelen yapılandırılmamış öğrenme deneyimlerinin güvenli bir şekilde kayıt altına alınabilmesi için önemli potansiyeli olan bir altyapı teknolojisi olarak değerlendirilmektedir. Bu durum sadece bu deneyimlerin kayıt altına alınabilmesi açısından değil, aynı zamanda yapılandırılmış ve yapılandırılmamış öğrenme deneyimlerinin ilişkilendirilmesinde kalite güvencesi ve akredite edilebilmesine olanak sağlayan olası bir senaryo ortaya çıkarmaktadır. Başka bir ifadeyle blokzincirinin yapılandırılmış ve yapılandırılmamış öğrenme deneyimleri arasındaki sınırları ortadan kaldırabilecek, ilgili öğrenme deneyimleri arasında köprü görevini üstlenebilecek bir teknoloji olduğu düşünülmektedir. Bu düşünce bağlamında değerlendirildiğinde, yapılandırılmış öğrenmeden yapılandırılmamış öğrenmeye, blokzinciri ile yaşam boyu öğrenme deneyimlerinin kapsayıcı ve bütünsel bir bakış açısıyla kayıt altına alınıp belgelendirilmesi mümkün görünmektedir.

Item type: Conference paper
Keywords: Blokzinciri, yapılandırılmış öğrenme, yapılandırılmamış öğrenme, yaşam boyu öğrenme, açık ve uzaktan öğrenme.
Subjects: L. Information technology and library technology
Depositing user: Aras Bozkurt
Date deposited: 20 May 2021 10:33
Last modified: 20 May 2021 10:33
URI: http://hdl.handle.net/10760/41944

Downloads

Downloads per month over past year

Actions (login required)

View Item View Item