Türk Kütüphaneciliği Dergisinin Yayın Yaşamındaki Yeri

Atılgan, Doğan Türk Kütüphaneciliği Dergisinin Yayın Yaşamındaki Yeri. Türk Kütüphaneciliği, 2002, vol. 16, n. 3, pp. 248-256. [Journal article (Paginated)]

[img]
Preview
PDF
1.pdf

Download (205kB) | Preview

English abstract

One of the most important activities of professional associations is to contribute in life long learning facilities of their members through publications. Turkish Librarians' Association has started such contribution since three years after its foundation. Journal of Turkish Librarianship (JTL) with its professional and scholarly contents has been the most significant information source for the Turkish librarians during the last 50 years. JTL became an international and a peer-reviewed journal without changing its publication frequency which was determined at the beginning. This particular study showed that there is a correlation between the covered subjects and development stages of Turkish librarianship. This paper examines JTL's evolving phases and its development, and the subject titles covered by JTL from the beginning to present.

Turkish abstract

Mesleki sivil toplum örgütlerinin görevlerinden biri de üyelerinin yaşam boyu eğitimlerini sürdürmeleri için yayınlar yapmaktır. Türk Kütüphaneciler Derneği bu işlevini kuruluşundan üç yıl sonra gerçekleştirmiştir. Başlangıcından günümüze elli yıllık süre içinde kendini sürekli yenileyen ve geliştiren Türk Kütüphaneciliği bilimsel ve akademik yapısı ile meslektaşlarının en önemli bilgi kaynağı olmuştur. Dergi başlangıcında belirlediği periyod da yayımını sürdürürken uluslararası bilimsel dergiler arasında yer almış ve hakemli duruma getirilmiştir. İçerdiği konular açısından da ülkemiz kütüphaneciliğindeki gelişmelerin bir yansıması gözlenmiştir Bu yazıda Türk Kütüphaneciliği dergisinin başlangıcından günümüze geçirdiği aşama ve gelişmeler ile ağırlıklı olarak yer alan konular ele alınmıştır.

Item type: Journal article (Paginated)
Keywords: Türk Kütüphaneciliği Dergisi, Journal of Turkish Librarianship, dergi yayıncılığı, journal publishing
Subjects: A. Theoretical and general aspects of libraries and information. > AA. Library and information science as a field.
H. Information sources, supports, channels. > HA. Periodicals, Newspapers.
Depositing user: Dogan Atilgan
Date deposited: 15 Feb 2006
Last modified: 02 Oct 2014 12:02
URI: http://hdl.handle.net/10760/7203

References

Anatüzük ve Bakanlar Kurulu Kararları (1990) Ankara. Türk Kütüphaneciler Derneği.

Aslan, (Alpay) Selma (1993). “Bir yılın ardından”, Türk Kütüphaneciliği 7(4) : 243-245.

“Başlarken” (1952) Türk Kütüphaneciler Derneği Bülteni. 1 (1): 1.

Bayram, Özlem.(1999) “21. yüzyılın eşiğinde TKD’nin 50. Yıldönümü”. Türk Kütüphaneciliği 14 (4): 333-334.

Gürdal, Oya (2000) “Merhaba”, Türk Kütüphaneciliği 14 (1): 1.

Yılmaz, Bülent (1998). “Türk Kütüphaneciliğinin kurumsallaşması üzerine” Türk Kütüphaneciliği 12 (3): 195-196.


Downloads

Downloads per month over past year

Actions (login required)

View Item View Item