Türk Gazetelerine Yansıdığı Ölçüde Kütüphaneler ve Kütüphanecilikle İlgili Makalelerin Karakteristiği

Yılmaz, Murat Türk Gazetelerine Yansıdığı Ölçüde Kütüphaneler ve Kütüphanecilikle İlgili Makalelerin Karakteristiği. Türk Kütüphaneciliği, 2001, vol. 15, n. 1, pp. 20-30. [Journal article (Paginated)]

[img]
Preview
PDF
0020.pdf

Download (726kB) | Preview

English abstract

The purpose of this study is to determine how critical and positive the articles and news items on libraries and librarianship published in Turkish newspapers are about the librarianship activities of the public sector and the private and/or civilian organizations. For this purpose, the articles and news items on libraries and librarianship in 9 different Turkish newspapers published from 1996 to 1999 were examined and data were analysed using Chi square. It was found that there is a relationship between the characteristics (critical or positive) of the articles and news items on libraries and librarianship published in Turkish newspapers and the librarianship activities of different sectors. The relationship, which is significant statistically is that the number of critical papers on the librarianship activities of the public sector are more than the ones on librarianship activities of private and/or civilian organizations. The topical distribu tion of items revealed that the building of new libraries was the most frequently written topic followed by such topics as the scarcity of the number of librarians employed in libraries, closed down libraries, and the insufficiency of the library budgets. Also, the number of critical articles and news items on libraries and librarianship published in selected Turkish newspapers are significantly more than positive items, which means that the Turkish press tries to inform the public about the problems of libraries and librarianship in Turkey. So, the Turkish librarians, especially the ones employed in the public sector libraries should take more responsibility in cooperating more with the press in legal ways for informing the public both about the problems of libraries and librarianship in Turkey and about the solutions for these problems in order to influence the public opinion on this matter on a wider scale.

Turkish abstract

Bu incelemenin amacı, Türk gazetelerinde kütüphaneler ve kütüphanecilik üzerine yazılmış makalelerin ve haber başlıklarının, kamu sektöründeki kütüphanecilik aktiviteleri ile -sivil kuruluşlar dahil- özel sektördeki kütüphanecilik aktivitelerini, olumlu veya eleştirel açıdan nasıl yansıttıklarını, "ki kare" (Chi square) testi ile saptamaktır. Bu amaçla, 9 farklı gazetede, 1996-1999 yılları arasında kütüphaneler ve kütüphanecilik üzerine yayınlanmış yazılar incelenmiş ve veriler, "ki kare" testi kullanılarak analiz edilmiştir. Analiz sonucunda, Türkiye 'deki gazetelerde yayınlanmış kütüphaneler ve kütüphanecilik konusundaki makalelerin ve haber başlıklarının karakteristiği (eleştirel "critical" ve olumlu olma özellikleri) ile farklı sektörlerdeki kurumların kütüphanecilik aktiviteleri arasında bir ilişkinin var olduğu tespit edilmiştir. İstatistiksel olarak önemli olan bu ilişki, şu şekilde ifade edilebilir: "1996-1999 yılları arasında seçilmiş Türk gazetelerinde yayınlanan kütüphanecilik hakkındaki yazılarda, kamu sektöründeki kütüphanecilik aktivitelerine yönelik eleştirilerin, özel sektördeki kütüphanecilik aktivitelerine yönelik eleştirilerden daha fazla olduğu saptanmıştır." Kütüphaneler ve kütüphanecilik üzerine yazılmış makale ve haber başlıklarının konusal dağılımı incelendiğinde, kütüphanelerin kurulmasının, en sık yazılan konu olduğu ve onu, kütüphaneci yetersizliği, kütüphanelerin kapatılması ve bütçe yetersizliği konularının takip ettiği tespit edilmiştir. Türk gazetelerinde kütüphaneler ve kütüphanecilik üzerine yazılmış eleştirel makale ve haber başlıklarının, olumlu yazılardan önemli ölçüde daha fazla olması, basının kütüphaneler ve kütüphanecilikle ilgili sorunları kamuoyuna duyurma yönündeki çabasını da ortaya koymaktadır. Aynı zamanda bu durum, kütüphanecilere basınla yasal çerçevede daha fazla işbirliğine girerek sorunlarını daha geniş bir kitleye iletme sorumluluğunu da yüklemektedir.

Item type: Journal article (Paginated)
Keywords: gazete, kütüphanecilik, kütüphaneler; newspapers,librarianship, libraries
Subjects: H. Information sources, supports, channels. > HA. Periodicals, Newspapers.
E. Publishing and legal issues. > EA. Mass media.
Depositing user: tkd dernek
Date deposited: 31 Aug 2006
Last modified: 02 Oct 2014 12:04
URI: http://hdl.handle.net/10760/8056

References

Afolabi, M. (1998). "Articles on libraries and librarianship in Nigerian newspapers", Libri, 48: 97.

Egghe, Leo and Ronald Rousseaun. (1990). Introduction to informetrics: Quantitative methods in library, documenîation and information science. Amsterdam: Elsever Science Publishers.

Mercanlıgil, M. D. ve F. Özdemir. (1959). "Türk basınında kütüphaneler ve kütüphanecilik", Türk Kütüphaneciler Derneği Bülteni (8) 3-4 : 52-160.

Rao, I. K. Ravichandra. (1983). Quantitative methods for library and information science. New Delhi: Wiley Eastern.

Sevgisunar, M. Kemal. (1987). "Basında kütüphane, kütüphanecilik ve XXIII. Kütüphane Haftası",Türk Kütüphaneciliği (1) 2 : 95-100.

Yılmaz, Erol. (1996). "Kütüphaneler ve promosyonlar", Zaman (23 Şubat 1996): 2.


Downloads

Downloads per month over past year

Actions (login required)

View Item View Item