Bilimsel Araştırmalarda İstatistik Tekniklerin Kullanımı ve Bulguların Sunumu Üzerine

Tonta, Yaşar Bilimsel Araştırmalarda İstatistik Tekniklerin Kullanımı ve Bulguların Sunumu Üzerine. Türk Kütüphaneciliği, 1999, vol. 13, n. 2, pp. 112-124. [Journal article (Paginated)]

[img]
Preview
PDF
tonta.pdf

Download (1MB) | Preview

English abstract

Various descriptive statistical techniques are commonly used in scientific research to determine the degrees of relationship between variables. The types of measurements used to gather data also determine the types of statistical techniques that can be employed in the analysis of data. The interpretation and presentation of findings in a meaningful manner is as important as the statistical techniques used in the research. “Off-the-shelf” statistical software packages used in the analysis and interpretation of quantitative data such as SPSS, SAS and STATISTICA are the greatest support of the researcher. Yet it is the researcher who ultimately determines which tests would be run and which findings are meaningful and worth reporting. This paper touches upon some of the main points with regards to the use of statistical techniques and the presentation of results along with some recommendations.

Turkish abstract

Bilimsel araştırmalarda değişkenler arasındaki ilişki düzeylerini belirleyebilmek amacıyla çeşitli tanımlayıcı istatistik teknikler yaygın olarak kullanılmaktadır. Veri toplamak için kullanılan ölçek türleri verilerin çözümlenmesinde kullanılacak istatistik teknikleri de belirlemektedir. Araştırma sonucu elde edilen bulguların anlamlı bir biçimde yorumlanması ve rapor halinde sunulması en az araştırmada kullanılan uygun istatistik teknikler kadar önemlidir. Niceliksel verilerin analizinde ve bulguların yorumlanmasında araştırmacıların en büyük desteği piyasada mevcut SPSS, SAS, STATISTICA gibi istatistik çözümleme yazılımlarıdır. Ancak hangi testlerin uygulanacağına ve hangi bulguların anlamlı ya da rapor edilmeye değer olduğuna sonuçta karar veren araştırmacıdır. Bu makalede istatistik tekniklerin kullanımı ve bulguların sunumu ile ilgili temel noktalara değinilmekte ve bazı önerilerde bulunulmaktadır.

Item type: Journal article (Paginated)
Keywords: İstatistik teknikler, bilimsel araştırmalar; statistical techniques, scientific research, presentation of findings
Subjects: A. Theoretical and general aspects of libraries and information. > AC. Relationship of LIS with other fields .
Depositing user: prof. yasar tonta
Date deposited: 01 May 2007
Last modified: 02 Oct 2014 12:07
URI: http://hdl.handle.net/10760/9454

References

Aziz, Aysel. (1994). Araştırma yöntemleri - teknikleri ve iletişim. 2. bs. Ankara: Turhan.

Babbie, Earl. (1998). The practice of social research. 8th ed. Belmont, CA: Wadsworth.

Çalış, Asuman. (1998). “Üniversite kütüphanelerinde stratejik planlama: bir araştırma,” Türk Kütüphaneciliği 12(3): 201-230.

Freedman, David, Robert Pisani and Roger Purves. (1980). Statistics. New York: Norton.

Kaptan, Saim. (1995). Bilimsel araştırma ve istatistik teknikleri. 10. bs. Ankara: Rehber Yayınevi.

Karasar, Niyazi. (1995). Bilimsel araştırma yöntemi - kavramlar, ilkeler, teknikler. 7. bs. Ankara: 3A Araştırma, Eğitim, Danışmanlık Ltd.

Sümbüloğlu, Vildan ve Kadir Sümbüloğlu. (1998). Sağlık bilimlerinde araştırma yöntemleri. 2. bs. Ankara: Hatiboğlu Yayınları.


Downloads

Downloads per month over past year

Actions (login required)

View Item View Item