Yönetim Bilgi Sistemlerinin Yönetim Fonksiyonları Üzerine Etkisi

Anameriç, Hakan Yönetim Bilgi Sistemlerinin Yönetim Fonksiyonları Üzerine Etkisi. Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi Dergisi, 2005, vol. 45, n. 2, pp. 25-44. [Journal article (Paginated)]

[thumbnail of yonetim_bilgi_sistemlerinin.pdf]
Preview
PDF
yonetim_bilgi_sistemlerinin.pdf

Download (371kB) | Preview

English abstract

Information in management is called data which is used in decision making. The information needed in management is the totatly of meaningful data, which, for an organization, displays its own activities, and which can be saved, processed, modified and most important, which can be reported to executives and other ranks in a organization. The collection of management information from interior and exterior sources, and organizing, processing, storing and transferring management information to executive positions which need it can be realize by establishing a management information system. Management information systems facilitate the management process providing concise, current, retrosrective, intelligible, and accurate information. Management information systems help to remove uncertainty, minimize the loss of time and effort, and maximize user satisfaction by supporting decision making, planning and supervising.

Turkish abstract

Yönetimde bilgi, karar almaya yönelik olarak kullanılan veriler topluluğudur. Gereksinim duyulan yönetim bilgisi, bir organizasyon için kendi aktivitelerini gösteren, saklanabilen, işlenebilen, değişikliğe uğrayan ve en önemlisi gerekli kademelere ve yöneticilere rapor olarak sunulabilen anlamlı veriler bütünüdür. YBS, bir organizasyonun tüm kademelerindeki yöneticilere, sorumlulukları altında olan planlama, denetleme ve yönetim aktiviteleri için daha zamanlı ve etkili karar almalarını sağlamak amacıyla, organizasyon içi ve dışından toplanan verileri enformasyona dönüştüren ve bu enformasyonu ileten sistemdir. YBS, organizasyonun iç durumu ve dış haberlerle ilgili geçmiş, güncel ve tahmini enformasyon sağlamak üzere organize edilmiş bir sistemdir. Bu sistem karar alıcılara planlama, denetleme ve organizasyon işlemleri için zamanında ve gerekli enformasyon için destek sağlar

Item type: Journal article (Paginated)
Keywords: Yönetim, yönetim bilgisi, yönetim fonksiyonları, yönetim bilgi sistemleri; management, information management, management functions, management information systems.
Subjects: A. Theoretical and general aspects of libraries and information. > AC. Relationship of LIS with other fields .
B. Information use and sociology of information > BE. Information economics.
Depositing user: Hakan Anameriç
Date deposited: 20 Feb 2008
Last modified: 02 Oct 2014 12:10
URI: http://hdl.handle.net/10760/11107

References

ALTER, Stevens. (1997). Information Systems: A Management Perspective. Merlo Park, California-New York-Ontario: Addison Wesley Publishing Company.

ANAMERİÇ, Hakan. (2005). “Bilgi Sistemleri ve Yönetimde Bilgi Sistemlerinin Kullanımı”, Bilgi Çağı, Bilgi Yönetimi ve Bilgi Sistemleri içinde (121-174). (Ed. Coşkun Can Aktan ve İstiklal Y. Vural). Konya: Çizgi Kitabevi.

BARUTÇUGİL, İsmet. (2002). Bilgi Yönetimi. İstanbul: Kariyer Developer.

BENSGHİR, Türksel Kaya. (1996). Bilgi Teknolojileri ve Örgütsel Değişim. Ankara: TODAİE.

BOCCHINO, William A. (1972). Management Information Systems: Tools and Techniques. London; Sydney; Toronto: Prentice Hall.

ÇAM, Salim. (2002). Öğrenen Organizasyon ve Rekabet Üstünlüğü. İstanbul: Papatya Yayıncılık.

ÇAPAR, Bengü. (1993). "Bilgi İşletmelerinin Yönetiminde Sistem Yaklaşımı ve Sistem Analizi" (1993). Prof.Dr. Jale Baysal’a Armağan içinde (51-71). (Haz. Hasan S. Keseroğlu). Türk Kütüphaneciler Derneği İstanbul Şubesi.

ÇOBAN, Hasan. (1997). Bilgi Toplumuna Planlı Geçiş. İstanbul: İnkılap Kitabevi.

DAVIS, Gordon Bitter. (1997). Encyclopedia Dictionary of Management Information System. Cambridge, Mass: Blackwell.

DOMENICI, Viviano and Davide DOMENICI. (1996). “Talking Knots of the Inka.” Archaeology, 49 (6), November / October. [Internet, WWW]. http://www.archaeology.org/9611/abstracts/inka.html [11.09.2002].

FEDERICO, Anthony Pat. (1985). Management Information Systems and Organizational Behavior. New York: Preager.

KARAKAŞ, Sekine. (1991). “Yönetim Enformasyon Sistemleri,” Kütüphane – Enformasyon - Arşiv Alanında Yeni Teknolojiler ve Türkmarc Sempozyumu Bildirileri içinde (254-263). Yay (Haz. Hasan S. Keseroğlu). İstanbul: Türk Kütüphaneciler Derneği İstanbul Şubesi.

LUCEY, T. (1987). Management Information Systems. Easleigh: DP Publications.

MARTIN, Christopher and Philip POWELL. (1992). Information Systems: A Management Perspective. London; New York: McGraw Hill Books Co.

ÖĞÜT, Adem. (2003). Bilgi Çağında Yönetim. Ankara: Nobel Kitabevi.

ÖZKAN, Mehmet. “Proje Yönetimi Araçları.” [Internet, WWW]. http://www.danisment.com/konular/projeyon/PRJPROJE%20%20YONETIMI%20%20ARACLARI.htm [17.02.2005].

“Pert, Cpm and Gannt.” [Internet, WWW]. http://studentweb.tulane.edu/~mtrill/dev-pert.html [20.02.2005].

SAYIN, Erol R. ve Tayyar D. ŞEN. (2001). Yönetim Bilgi Sistemleri. Eskişehir: Anadolu Üniversitesi İşletme Fakültesi.

SIMON, Herbert Alexander. (1960). The New Science of Management Decision. New York: Harper.

TAŞÇI, Cemalettin N. ve M. Emin MUTLU. (1991). Bilgisayar Tarihi. İstanbul: Ünversite Yayınları.

TIWANA, Amrit. (2003). Bilginin Yönetimi. İstanbul: Dışbank Yayınları.

ÜLGEN, Hayri. (1980). İşletme Yönetiminde Bilgisayarlar. İstanbul: İstanbul Üniversitesi Yayınları.

YAZICI, Selim. (2001). Öğrenen Organizasyonlar. İstanbul; Bursa: Alfa Yayınları.

YILMAZ, Cengiz. (1988). Bilgi İşlem ve Yönetim Bilgi Sistemi. Kayseri: Erciyes Üniversitesi Yayınları.

YONTAR, Aysel. (1995). Kütüphane, Belge-Bilgi Merkezlerinde Bilimsel Yönetimin Önemi. İstanbul: Türk Kütüphaneciler Derneği İstanbul Şubesi.


Downloads

Downloads per month over past year

Actions (login required)

View Item View Item