Cumhuriyet Dönemi Milli Arşivimizin Örgütsel Yapılanma Gereksinimleri

Özdemirci, Fahrettin Cumhuriyet Dönemi Milli Arşivimizin Örgütsel Yapılanma Gereksinimleri., 2007 . In 38. ICANAS-Uluslararası Asya ve Kuzey Afrika Çalısmaları Kongresi, Ankara (Turkey), 10-15 September 2007. (Unpublished) [Conference paper]

[img]
Preview
PDF
ICANAS38_bildiri.pdf

Download (177kB) | Preview

English abstract

The records created by the institutions of a country form the information sources of the national archives of that country. In this context, one of the important duties of the countries is foundation of a system providing the transfer of valuable records created in institutions for archives. If a system, which will produce, file and appraise the records, the products of the activities of the institutions properly, has not been formed in a country, it is not possible to mention a real national archives and to look towards future confidently in that country. Existing of a unit which will execute the process of records and archives in the organisational structures of the institutions forming the administrative structure of the states is necessary for both the effective administration of institutions and also for forming of national archives. Archiving is not only filing and storing of old records. Presence of national archives necessitates applying the programmes of records management in the institutions creating the information sources of national archives. In this sense, the paper will examine how the structural reorganization that is essential for the records operations and what works to be provided in institutions.

Turkish abstract

Milli arsivlerin bilgi kaynaklarını, bir devletin kurum ve kuruluslarının ürettikleri belgeler olusturmaktadır. Bu bağlamda milli arsivlerin en önemli görevlerinden birisi, milli arsivlerin bilgi kaynaklarının sağlandığı yerler olan kurum ve kurulusların arsivsel değer tasıyan belgelerinin milli arsive transferini sağlayan sistemin kurulmasını sağlamaktır. Bir ülkede, kurumların etkinliklerinin birer ürünü olan belgeleri gereğince üretecek, dosyalayacak ve değerlendirecek bir sistem olusturulamamıs ise, o ülkede gerçek anlamda bir milli arsivden söz etmek ve geleceğe güvenle bakmak mümkün değildir. Devletin idari yapısını olusturan her bir kurumun, örgütsel yapısı içerisinde belge ve arsiv islemlerini yürütecek bir birime sahip olması, hem kurumların etkin yönetiminin gerçeklestirilmesi, hem de milli arsivin olusması için temel bir gereksinimdir. Arsivcilik yalnızca, eski belgelerin dosyalanması ve depolanması islemi değildir. Milli arsivlerin varlığı, milli arsivin bilgi kaynaklarını üreten kurumlarda belge yönetim programların uygulanmasını gerektirmektedir. Bu bağlamda bildiride, kurum ve kuruluslarda belge islemlerinin yürütülmesi için gerekli olan örgütsel yapılanmanın nasıl olması gerektiği ve bu konuda yapılması gereken çalısmalar irdelenecektir.

Item type: Conference paper
Keywords: Milli Arsivler, Belge Yönetimi, Arsiv Yönetimi; National Archives, Records Management, Archives Management
Subjects: J. Technical services in libraries, archives, museum. > JE. Record keeping.
Depositing user: Fahrettin Özdemirci
Date deposited: 26 Oct 2008
Last modified: 02 Oct 2014 12:12
URI: http://hdl.handle.net/10760/12365

References

“Bakanlıkların kuruluş ve görev esasları hakkında 174 sayılı KHK ile 13/12/1983 gün ve 174 sayılı bakanlıkların kuruluş ve görev esasları hakkında KHK’nin bazı maddelerinin değiştirilmesi hakkında 202 sayılı KHK’nin değiştirilerek kabulü hakkında kanun (3046 s.k.)”, T.C. Resmi Gazete, 18540 (09.10.1984), 1-8.

Başbakanlık Devlet Arşivleri Genel Müdürlüğü Cumhuriyet Arşivi Daire Başkanlığı Rehberi, (1996). Genl. 2. Baskı. Ankara: Devlet Arşivleri Genel Müdürlüğü.

Başbakanlık Devlet Arşiv Sitesi: Cumhuriyet Arşivi’nin Açılışı, (1988). Ankara: Devlet Arşivleri Genel Müdürlüğü.

“Başbakanlık teşkilatı hakkında KHK’nin değiştirilerek kabulü hakkında kanun (3056 s.k.)”, T.C. Resmi Gazete, 18550 (19.10.1984), 1-11.

Binark, İsmet, (1994), Türk Arşivlerinin Kısa Tarihçesi ve Devlet Arşivleri Genel Müdürlüğünün Faaliyetleri. Ankara: Devlet Arşivleri Genel Müdürlüğü.

Bulgaristana satılan evrak ve cumhuriyet dönemi arşiv çalışmaları. (1993). Ankara: Devlet Arşivleri Genel Müdürlüğü.

“Devlet arşiv hizmetleri hakkında yönetmelik”, T.C. Resmi Gazete, 19816 (16.5.1988), 4-20.

Evans, Frank B. (1988). “The organization and status of archival training: An historical perspective” Archivum, 34: 75-91.

ISO.(2001). ISO 15489-1: Information and Documentation – Records Management – Part 1: General. -First Edition-15.09.2001-(E)

“Muhafazasına lüzum kalmayan evrak ve malzemenin yok edilmesi hakkında KHK’nin değiştirilerek kabulü hakkında kanun (3473 s.k.)”, T.C. Resmi Gazete, 19949 (4.10.1988), 2-4.

Records management handbook. (1989). Penn, Ira A. (et.all.) Hants: Gower.


Downloads

Downloads per month over past year

Actions (login required)

View Item View Item