Akademisyenlerin Yayıncılık Etiği Farkındalığı ve Eğilimleri: Atatürk Üniversitesi Örneği

Odabaş, Hüseyin . Akademisyenlerin Yayıncılık Etiği Farkındalığı ve Eğilimleri: Atatürk Üniversitesi Örneği., 2015 In: İsmet Binark Armağanı. Türk Edebiyatı Vakfı, pp. 317-327. [Book chapter]

[img] Text
3.1..pdf

Download (10MB)

English abstract

In academic sphere there are numerous tools for controlling and regulating its working and ethic codes are placed among the most important vehicles in this process. It is also claimed that, these codes have significate effects on academic publishing. Moreover, the line between the right and wrong applications of these codes related to the publishing, sharing among scientific community, regulating, and using of the scientific works and publications is too thin and mostly depends on subjective interpretations in practice. And, the violation of these codes whether consciously or unconsciously by scholars or scientific community may result to the breaking of trust at personal, national, institutional, and scientific levels. Academicians’ information levels and scientific ethic codes tendencies effect their research performance in whether positive or negative terms. In this paper, the perceptions and tendencies of academicians at Ataturk University, Erzurum in Turkey related to the scientific ethical codes are aimed to examined and the factors leading to the violation of these codes in academic publishing are aimed to revealed by depending on both the scholars’ interpretations and literature in terms of concepts as plagiarism, unfair authorship, hypothesis problems, slicing, duplication.

["eprint_fieldopt_linguabib_" not defined] abstract

Etik kurallar, akademik yaşamın düzenlenmesi ve denetlenmesinde yararlanılan önemli bir araçtır. Söz konusu kuralların akademik yayıncılık üzerinde de belirleyici rolü bulunmaktadır. Bilimsel yayınların yayınlanması, paylaşılması, düzenlenmesi ve yararlanılmasına yönelik uygulamalarda doğru ve yanlış arasında ince bir çizgi vardır. Söz konusu ilkelerin bilinçli ya da bilinçsiz olarak ihlal edilmesi kişisel, ulusal, kurumsal veya bilimsel olmak üzere çeşitli güven sorunlarının doğmasına neden olmaktadır. Akademisyenlerin etik konusunda bilgi seviyeleri ve eğilimleri bireysel, kurumsal ve ulusal düzeyde araştırma performansını menfi ya da müspet şekilde etkilemektedir. Bu araştırmada Atatürk Üniversitesinde görev yapmakta olan akademisyenlerin bilimsel araştırmalarda etik algısı ve eğilimlerinin ölçülmesi amaçlanmaktadır. Akademik yayıncılıkta etik ihlallere neden olan temel sorunlar saptanmaya çalışılmaktadır. Bu bağlamda akademisyenlerin etik ihlaller içinde değerlendirilen intihal, haksız yazarlık, hipotez sorunları, dilimleme ve tekrar gibi pek çok sorun hakkında görüşleri tespit edilmeye çalışılmıştır.

Item type: Book chapter
Keywords: Yayıncılık etiği, bilim etiği, etik ihlal, intihal. Publishing ethics, science ethics, violation of ethics, plagiarism.
Subjects: A. Theoretical and general aspects of libraries and information. > AC. Relationship of LIS with other fields .
B. Information use and sociology of information > BA. Use and impact of information.
Depositing user: Hüseyin Odabaş
Date deposited: 10 Feb 2016 10:27
Last modified: 10 Feb 2016 10:27
URI: http://hdl.handle.net/10760/28775

References

Al, U. (2005). Çok Yazarlılığın Bilimsel İletişimdeki Yeri, Prof. Dr. Nilüfer Tuncer'e Armağan içinde (s. 31-41). Yay. haz. M. Emin Küçük. Ankara: TKD. http://yunus.hacettepe.edu.tr/~umutal/publications/multipleauthorship.pdf

Arıkan, H. ve Yılmaz Demir, G. (2009). Akademisyenlik ve etik: Uygulamalar üzerine toplumsal bir değerlendirme, VI. Ulusal Sosyoloji Kongresi, Ekim 2009, “Toplumsal Dönüşümler ve Sosyolojik Yaklaşımlar”, Adnan Menderes Üniversitesi, Aydın. www.sosyolojidernegi.org.tr/kutuphane/icerik/arikan_hakan.pdf

Boydak, M. (2011). Araştırma ve yayın etiği. Bilim etiği içinde (ss. 15-42). (Yay. Haz. N. Atasoy, M. Boydak, H.A. Çırpan, A. Kendigelen, İ.E. Meriç, A.T. Sarıkaya, A. Ulubelen, H. Yazıcı, H. ve N. Yıldırım). İstanbul, İstanbul Üniversitesi.

Demircioğlu, M.Y. (2014). İdari Yargı Kararları Çerçevesinde Bilimsel Yayın Etiği Soruşturmaları, Ankara Barosu Dergisi, 1, 145-218.

Erdem, A.R. (2012). Bilim insanını yetiştirmede etik eğitim. Yükseköğretim ve Bilim Dergisi, 2 (1), 25-32.

Erdem, R. (2006). Çok yazarlı bilimsel çalışmalarda yaşanan etik problemler. II. Uygulamalı Etik Kongresi 18–20 Ekim 2006, Orta Doğu Teknik Üniversitesi, Ankara. http://perweb.firat.edu.tr/personel/yayinlar/fua_841/841_25014.pdf

Ertekün, C., Berker, N., Tolun, A. ve Ülkü, D. (2002). Bilimsel Araştırmadan Etik ve Sorunları. Ankara: Türkiye Bilimler Akademisi.

Gerçek, H., Güven, M.H., Özdamar, G.O., Yanpar-Yelken, T. ve Korkmaz, T. (2011). Yükseköğretim kurumlarında etik ilkeler, sorumluluklar ve davranış kuralları, Yükseköğretim ve Bilim Dergisi, 1 (2), 80-88.

Maya, İ. (2013). Akademisyenlerin meslek ahlakına aykırı olan davranışlara ilişkin algıları (ÇÖMÜ Eğitim Fakültesi örneği). Turkish Studies - International Periodical For The Languages, Literature and History of Turkish or Turkic, 8 (6) 491-509.

Shahabuddin, S. (2009). Plagiarism in Academia. International Journal of Teaching and Learning in Higher Education, 21 (3), 353-359. http://files.eric.ed.gov/fulltext/EJ909069.pdf

TÜBİTAK-ULAKBİM. (2015). DergiPark Akademik. http://dergipark.ulakbim.gov.tr/

Ünal, M., Toprak, M. ve Başpınar, V. (2012). Bilim etiğine aykırı davranışlar ve yaptırımlar: Sosyal ve beşeri bilimler için bir çerçeve önerisi. Amme İdaresi Dergisi, 45 (3), 1-27.


Downloads

Downloads per month over past year

Actions (login required)

View Item View Item