Odabaş, Hüseyin Yazma ve Nadir Eserlerin Yönetiminde Yeterlilikler ve Yeni Yaklaşımlar / Competencies and New Approaches in Management of Manuscripts and Rare Books., 2017 . In Yerel Yönetimlerde Kültürel Mirasın Yönetimi ve Kütüphaneler Sempozyumu 6-8 Eylül 2017, Bursa., Bursa. (In Press) [Conference paper]
Preview |
Text
13.pdf Download (294kB) | Preview |
English abstract
Manuscripts and rare books which preserved mostly in publicly owned libraries, archives and museums are among the important materials with their high physical and spiritual values. They require the application of rules and procedures specific to them in processes such as providing, evaluating, qualifying, using and protecting. In this respect, rare books and manuscripts are traditionally among the specially processed materials in information centers. Naturally, such materials are in need the responsibilities of individuals who stand out with competence in knowledge, experience and skills. Along with information and communication applications and digitization, some processes that have been taking place in the information centers for centuries seem to have begun to change and/or disappear. It was also obligatory to acquire new skills in order to bring this materials together with the technology. Because users who are habitually retrieving information sources via the Internet want to access rare books and manuscripts in the same way. However, after transferring such materials to the harvested data repositories, it was noticed that there were many new problems that had to be overcome. For example, it has become compulsory to transform applications of cataloging and classification, which are independent from each other in the past, in accordance with international standards. It is also known that local trends and requirements in information centers have begun to penetrate widely into cataloging studies. The development of more collaborations in manuscripts and rare books libraries, the ability to implement more common, shared and collaborative projects undoubtedly requires the development of competencies of information managers who provide service on this field. In this study after evaluating the issues in manuscript and rare libraries, the competencies and qualification that should be in information managers are examined. At the same time, in this study comparision between the relevant qualifications of the guide 'Guidelines: Competencies for Special Collections Professionals' prepared by ‘The Association of Colleges and Research Libraries’ and the general situation of manuscript and rare book libraries are made.
Turkish abstract
Önemli bir bölümü kamuya ait kütüphaneler, arşivler ve müzelerde muhafaza edilen yazma ve nadir eserler maddi ve manevi değerleriyle öne çıkan materyaller arasında yer alır. Özellikli eserler olmaları, sağlama, değerlendirme, niteleme, yararlandırma ve koruma gibi süreçlerde onlara özgü kural ve işlemlerin uygulanması gerektirmektedir. Bu bakımdan bilgi merkezlerinde uzun yıllardır yazma ve nadir eserler diğer materyaller arasında özel işlem gören tür içinde yer almaktadır. Doğal olarak bu tür materyaller, bilgi, görgü ve beceri yetkinliği ile öne çıkan bireylerin sorumluluklarına muhtaçtır. Bilişim uygulamaları ve dijitalleşme ile birlikte bilgi merkezlerinde yüzyıllardır uygulanagelen bazı süreçlerin değişmeye ve/veya ortadan kalkmaya başladığı görülmektedir. Söz konusu eserler ile teknolojiyi buluşturma görevi, yeni becerilerin kazanılması da zorunlu kılmıştır. Zira bilgi kaynaklarına internet aracılığıyla erişme alışkanlığı kazanan kullanıcılar, benzer hizmetleri yazma ve nadir eserlere erişmek için de istemektedir. Ancak bu tür materyallerin harmanlanmış veri havuzlarına aktarılmasından sonra üstesinden gelinmesi gereken pek çok yeni sorun olduğu fark edildi. Örneğin, eskiden her kurumda birbirinden bağımsız biçimde sürdürülen kataloglama ve sınıflama gibi uygulamaların uluslararası standartlara uygun olarak dönüştürülmesi zorunlu hale gelmiştir. Yanı sıra söz konusu bilgi merkezlerinde yerel eğilimlerin ve gereksinimlerin de kataloglama çalışmalarına yaygın biçimde girmeye başladığı bilinmektedir. Yazma ve nadir eser kütüphanelerinde daha fazla işbirliğinin geliştirilmesi, daha yaygın, ortak ve paylaşımcı projelerin yaşama geçirilebilmesi kuşkusuz bu alanda hizmet üreten bilgi yöneticilerinin yetkinlik ve yeterliliklerinin geliştirilmesini gerektirmektedir. Bu çalışmada yazma ve nadir eser kütüphanelerinde gözlemlenen sorunlar hakkında değerlendirmeler yapıldıktan sonra, bilgi yöneticilerinde olması gereken yetkinlikler ve yeterlilikler irdelenmektedir. Aynı zamanda çalışmada The Association of College and Research Libraries tarafından hazırlanan ‘Guidelines: Competencies for Special Collections Professionals’ adlı rehberin ilgili yeterlilikleri ile yazma ve nadir eser kütüphanelerinin genel durumu arasında karşılaştırmalar yapılmaktadır.
Item type: | Conference paper |
---|---|
Keywords: | Manuscripts; rare books; manuscript and rare book libraries; competencies of librarians |
Subjects: | H. Information sources, supports, channels. > HD. Rare books and manuscripts. |
Depositing user: | Hüseyin Odabaş |
Date deposited: | 18 Dec 2019 16:43 |
Last modified: | 18 Dec 2019 16:43 |
URI: | http://hdl.handle.net/10760/39325 |
References
Downloads
Downloads per month over past year
Actions (login required)
View Item |