Film a technické zobrazení

Vodrážková, Katrin Film a technické zobrazení., 2010 . In Kultura - Média - Komunikace : vědecké kolokvium s mezinárodní účastí, Centrum kulturálních, mediálních a komunikačních studií, Filozofická fakulta Univerzity Palackého v Olomouci, Olomouc (Czech Republic), 25 November 2010. (Unpublished) [Conference paper]

[img]
Preview
PDF
Film_prezentace.pdf

Download (2MB) | Preview
[img]
Preview
PDF
Film.pdf

Download (268kB) | Preview

English abstract

The theme "Film and technical imagine" deals with the issue of film as a moving image technology, based on reflexcion on the concept of media philosophy. Movie in this concept is unterstood as a reflexive medium that is capable of inspiring new forms of thinking and perception. And the film as a moving picture has also become one of the models for re-understanding and understanding of the media. With technology moving images spread film as a medium of fact, when the movement is characterized by differentiated depth – media mediated. On this basis, opens and expands to another level of critical thinking and reflection of reality. The media is a tool for thinking the film, bringing a new technique or new way of seeing, that is, new forms of sequencing - discontinuous - to view. The paper seeks to introduce a dynamic new form of Thinking Media.

Czech abstract

Téma "Film a technické zobrazení" pojednává o problematice filmu jako o technice pohyblivého obrazu, která vychází z reflexe konceptu filosofie médií. Film je v tomto pojetí chápán jako reflexivní médium, které je schopno inspirovat nové formy myšlení a vnímání. A film jakožto pohyblivý obraz se také stal jedním ze vzorů pro zpětné chápání a porozumění médií. Díky technice pohyblivých obrazů rozprostírá film jako médium takovou skutečnost, kdy se jedná o pohyb, který se vyznačuje diferencovanou hloubkou – mediálně zprostředkovanou. Na základě této skutečnosti se otevírá a rozšiřuje prostor pro další rovinu kritické reflexe reality a myšlení. Médium filmu je nástrojem myšlení, přináší novou techniku, respektive nový způsob vidění, to znamená i nové formy sekvenčního – nespojitého – zobrazení. Příspěvek se snaží představit novou dynamickou formu myšlení médií.

Item type: Conference paper
Keywords: movie, moving picture, philosophy of media, technical imagine, depth of space, sequential picture, visual perception, new form of thinking and seeing, film, médium, pohyblivý obraz, filosofie médií, technika zobrazení, hloubka prostoru, sekvenční zobrazení, vizuální vnímání, nová forma myšlení a vidění
Subjects: H. Information sources, supports, channels. > HI. Electronic Media.
Depositing user: Katrin Vodrážková
Date deposited: 07 Mar 2011
Last modified: 02 Oct 2014 12:18
URI: http://hdl.handle.net/10760/15405

References

[1] Aumont, Jacques. 2005. Obraz. Praha: Akademie múzických umění v Praze.

[2] Bystřický, Jiří. 2007. Elektronická kultura a medialita. Praha: 999.

[3] Engell, Lorenz. 2009. Interview s Kateřinou Krtilovou. Weimar. (nepublikovaný manuskript)

[4] Flusser, Vilém. 2001. Do universa technických obrazů. Praha: Občanské sdružení pro podporu výtvarného umění.

[5] Flusser, Vilém. 1994. Za filosofii fotografie. Praha: Hynek.

[6] Hogenová, Anna – Kuklová, Jana. 2010. Fenomenologie – řeč – média. Praha: Pedagogická fakulta UK.

[7] Liebsch, Dimitri. 2006. Philosophie des Films: Grundlagentexte (Zum Verhältnis von Philosophie und Film). Paderborn: Mentis.

[8] Vodrážková, Katrin. 2010. Film jako médium. Praha. (diplom. práce EKS FHS UK)

[9] Vyhledávání filmů pro bibliografické údaje: Česko-slovenská filmová databáze. 2010. . http://www.csfd.cz/ (5.10.2010)

[10] Recenze: Počátek. 2010. . http://aktualne.centrum.cz/kultura/film/recenze/clanek.phtml?id=673555 (1.11. 2010).

[11] Recenze: Počátek je Matrix pro první dekádu 21. století. 2010. . http://www.kinobox.cz/clanek/4025-recenze-pocatek (16.10.2010)

Použitý obrázek z internetových zdrojů a originální film na dvd (6. 12. 2010): . Christopher Nolan: Inception, 142 min., USA / Velká Británie 2010. . Uvedení obrázku a použití filmu na DVD schváleno společností Warner Bros. . V zastoupení: paní Dana Jandovská, listopad 2010.


Downloads

Downloads per month over past year

Actions (login required)

View Item View Item